Nedan står tre enkla saker att tänka på när man säljer skrot till oss:

1. Att sortera metaller efter materialslag och legering ger i regel ett högre pris.
Exempel: Rörmokar-Rune har bytt alla vattenledningar på en fastighet och tänker sälja överbliven skrot. Rune vet att koppar har ett högre pris än mässing. Säljer Rune koppar och mässingsskrot blandat så klassas hela skrotfraktionen som mässingsskrot. Sorterar han däremot koppar för sig och mässing för sig, så får han betalt för respektive skrotfraktion vilket ger ett högre värde totalt. (Även om Rune är företagare så fungerar den praktiska försäljningen precis som för privatpersoner, då Rune själv kommer till skrotgården med sitt material).

2. En renare metallfraktion får ett högre värde (t ex plast och trä förekommer ej).
Exempel: Rallykalle och Folke Folkrace städar garaget. De avser skrota ett gäng trasiga bilkylare eftersom de kör av vägen alldeles för ofta. Kylarna är tillverkade antingen av mässing, eller av aluminium & koppar. För att få bästa skrotvärde på kylarna så plockar Kalle och Folke bort infästningar av järn samt plast på vardera gavel av kylaren.

3. Ta med legitimation och var beredd på frågor!
Var beredd på frågor, t ex var materialet kommer från, och varför det ska skrotas. Tyvärr förekommer mycket stölder av olika metaller och vår målsättning är att köpa av ärliga människor och samtidigt förhindra tjuvar att tjäna pengar på tvivelaktig verksamhet.
Exempel: Hälarhasse smyger in på skrotgården med 300 kg ny blank koppartråd som han vill sälja lite snabbt och lätt. Vår förman / platschef kommer då fråga om legitimation samt var materialet kommer ifrån och varför det ska skrotas. Eftersom Hasse inte kan svara på detta så nekas han att sälja skrotet. Om vår förman / platschef anser att det står utom rimligt tvivel att Hasse har kommit över koppartråden på ärlig väg, så kommer även Polis att kontaktas omgående.